İhtisas Kurumları
HAREKET SPOR KLÜBÜ

HAREKET SPOR KLÜBÜ

GENÇ HAREKET SPOR KLÜBÜ

WEB SİTESİNE GİT
Mutlu Aile

Mutlu Aile

Mutlu Aile Mutlu Çocuk Eğt. Kül. ve Day. Der.

WEB SİTESİNE GİT
Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

WEB SİTESİNE GİT
GİV

GİV

Girişimci İş Adamları Vakfı

WEB SİTESİNE GİT
İnsan Vakfı

İnsan Vakfı

İnsan Eğitimi Kültür ve Yardımlaşma Vakfı

WEB SİTESİNE GİT
İdris ŞEKERCİ

Şişli'de yükselen gökdelenlerin kurbanı meslek lisesi

Memleket Meselesi denildiği vakitlerde yerleşkesi ile, eğitimdeki kalitesi ve öğrenci nüfusuyla Türkiye'nin sayılı okullarındandı Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. 2012 yılında Vakıflar Kanunu'nda yapılan değişiklikle, Bulgar Eksarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı'na devredilen yaklaşık 60 dönümlük  arazinin hikayesi Taşyapı ile yapılan anlaşma sonucu  birden bire değişerek ters yüz oldu ve okulun kaderi değişmeye  başladı.

2. Abdulhamit tarafından 1894 yılında dönemin siyasi konjonktürü gereği Bulgarlara bağışlanan, mezkûr yasanın devreye girmesiyle -daha önce eğitim amacına matuf olarak Milli Emlak'a devredilen arazinin -tekrar kendilerine verilmesi için, Bulgar vakfı yetkililerinin, Vakıflar Genel Müdürlüğüne  başvurdu. Ne hikmetse  aynı vakfa ait Türkiye Gazetesi Hastanesi ve Şişli Belediyesi'nin arazisi yok sayılarak sadece -eski adıyla- Şişli Motor Meslek Lisesi'nin tüm arazisi Bulgar Vakfı'na devredildi.

Dış politika gereği alınan bu kararın fayda ve zararından bağımsız olarak, onlarca yıllık geçmişi ve sahip olduğu geleneği ile temayüz eden Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin eğitim öğretime devam edebilmesi adına yapılan eylemleri, hukuk mücadelesini ve yetkili sendika olarak aldığımız inisiyatifi  baştan sona anlatacak değilim. Ancak, kamu yararının korunması adına Eğitim Bir Sen olarak diğer paydaşlar ile oluşturulan “Okulumu Yıktırmam İnsiyatifi” platformunda Türkiye'ye örnek bir mücadelenin verildiğini de söylemem gerekir.

Kamu yararı gözetilerek yapılan bu mücadele, başlangıçta vakıf veya yüklenici firma tarafından küçümsenerek dikkate alınmasa da hesaplar bozulmuş ve okulun mevcut araziden tamamen çıkarılması düşüncesi, kararlı duruş ve  yapılan eylemler ile vakfa verilen arazinin 17 dönümü okul yapımı için Milli Eğitim'e verilmek zorunda kalınmıştır.

Buraya kadar her şey normal görünse de yüklenici firma Taşyapı'nın okulu ikinci planda tutan uygulamalarının hâlâ devam ettiği kamuoyu tarafından bilinmektedir. Okul binalarının yıkım sürecinde -maksatlı olarak- okulun başka yere taşınmasının istenmesi ve  kamuoyu baskısı olunca okul arazisi içinde bir alana prefabrik yapılarak konuya geçici çözüm üretilmek zorunda kalınması bunun apaçık delilidir.

Yüklenici firmanın  bugüne kadar devam ettirdiği hukuksuz/iyi niyetten uzak tavırları ve bir türlü okul inşaatına başlamak istemediği gün gibi açıktır. Okulun inşaat projesi firma mimarı tarafından henüz imzalanarak ruhsatlandırma çalışmasına başlanmamıştır.

Protokol gereği ruhsatlandırma yapıldığı andan itibaren 2 yıl içinde okulun yapılmak zorunda olması -muhtemeldir ki- firmanın ağırdan almasının en önemli sebebidir.Bu durum, her geçen gün okulun geleceğine ilişkin umutları tüketmektedir.

Yılan hikayesine dönen sürecin serencamına bakıldığında, 2017 yılında yapılan protokol ile 2018 Eylül ayına kadar A ve B Blok olarak tanımlanan binaların yıkılarak yerine atölyeler yapılacak ve 2019 yılına gelindiğinde ise geçici prefabrik okulun yıkılarak yerine okul binasının yapılacağı taahhüt edildiği anlaşılmaktadır. İşin en trajik tarafı ise, okulun bir an önce firmaya yaptırılması adına, dönemin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin iyi niyetli çabaları ne yazık ki yeterli olmamış ve bir gecede bakanlık tarafından ilgili firma ile yapılan protokol, süreci akamete uğratmıştır.

Taşyapı'nın ekonomik gücü, iş bitirme kapasitesi en son Göztepe Şehir Hastanesi'nin tamamlanmasıyla kamuoyunca bilinmektedir. Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin arazisinde yükselen gökdelenler de bunun ayrıca göstergesidir. Burada bizim anlamadığımız husus, Taşyapı'nın, "hayrına" bir çırpıda okulu yapacak gücü ortadayken -son tahlilde- bakanlığın, okulu devlet imkanlarıyla yapacağı yönünde bir protokol yapmaya niçin ihtiyaç duymuştur?

Devleti gereksiz masrafa sokacak, yüklenici firma lehine yapılan bu protokolün imza edicilerini milletin takdirine bırakmakla birlikte, kendilerine düşen vicdani sorumluluğun Taşyapı'ya okul inşaatına bir an önce başlaması için baskı yapması olduğunu hatırlatmak isteriz.

Öğrenciliği bu okulda geçen ve bu okula öğretmen olarak atanan, okul ile duygusal bağ kurmuş onlarca öğretmenin (Bu sene rekor sayıda öğretmen tayin istemiştir) tayin isteyip başka okula gitmek zorunda kaldığı ve ve her geçen gün öğrenci sayısı azalan bu olumsuz süreci durdurmak, eski günleri aratmayacak  eğitim ortamını tekrar tesis etmek camiamızın beklentisi, tüm yetkililerin ortak sorumluluğudur.

Taşyapı'dan kamuoyunun beklentisi, proje ve ruhsatlandırma sürecini bir an önce tamamlayarak okul inşaatına başlamasıdır. Sayın Cumhurbaşkanı'nın konuya ilişkin hassasiyeti  bizim de yakından takip ettiğimiz bir gerçektir. Burada Bakanlık yetkililerine düşen sorumluluk "Devlette devamlılık esastır" ilkesi gereği, geçmişte yapılan yanlış kararın telafisi de olabilecek hassasiyet ile hareket etmesi ve yüklenici firma ile proje ve ruhsatlandırma dahil tüm süreçleri takip edecek ve okul  inşaatının bir an önce başlanmasını sağlayacak bir irade ortaya koymasıdır.

Ba'de harabül basra denilebilecek, vicdanları kanatacak bir son ile karşılaşmadan, ümitleri tekrar yeşertecek bir gelişme  hepimizin beklentisidir.

Pandemi süreci fırsata dönüştürülerek bir an önce okul inşaatına başlanabilir ve bir sonraki eğitim  öğretim yılına Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hazır edilebilir.

Yeter ki istensin!. Kamu vicdanını rahatlatacak adım da  bundan başkası değildir.

Diğer Makaleleri