İhtisas Kurumları
HAREKET SPOR KLÜBÜ

HAREKET SPOR KLÜBÜ

GENÇ HAREKET SPOR KLÜBÜ

WEB SİTESİNE GİT
Mutlu Aile

Mutlu Aile

Mutlu Aile Mutlu Çocuk Eğt. Kül. ve Day. Der.

WEB SİTESİNE GİT
Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

WEB SİTESİNE GİT
GİV

GİV

Girişimci İş Adamları Vakfı

WEB SİTESİNE GİT
İnsan Vakfı

İnsan Vakfı

İnsan Eğitimi Kültür ve Yardımlaşma Vakfı

WEB SİTESİNE GİT
GENÇ KALEMLER

Fethi Yeken / Taha Oğuz Alp Gündüz

1933 yılında Lübnan'da doğan Fethi Yeken, dindar ve muhafazakar bir çevrede yetişti. İlk çocukluk yıllarını dindar, çok şefkatli olmasına rağmen tavizsiz olduğunu söylediği babaannesinin himayesinde İslami değerleri öğrenerek geçirdi. Çok disiplinli bir eğitim aldı.

Yeken'i babası Amerikan Çocuk Okuluna gönderdi. Yeken burada küçük yaşta çeşitli insanlar, akımlar, partiler ve mezhepler tanıma fırsatı buldu. Bu okuldan lise diplomasıyla mezun oldu. Çocukluğundan beri İslami terbiye ile yetişen Yeken en kazançlı dersleri babasının her pazartesi gecesi evinde düzenli olarak arkadaşlarıyla yaptığı haftalık toplantılarda aldığını her zaman belirtmiştir.

Üstad Yeken kendisini birçok yönden etkileyen Mısırlı Davet dergisiyle ellili yılların başında tanıştı. Derginin etkisiyle Fethi Yeken hakkında çok az şey bildiği Trablus şehrinin atmosferini keşfetmeye koyuldu. Daha sonra Yeken Ezher mezunlarının kurduğu Lübnan'da bir davetçi yetiştirme okulu gibi faaliyet gösterecek olan Mekarimul Ahlakıl İslamiyeti Cemiyetine girip önemli şahsiyetlerle yakın temas kurma fırsatı buldu.

Bir süre sonra haftalık davet konuşmaları yapılmaya başlandı ve bunların ilkini Tevbe Camiinde Fethi Yeken yaptı. Davet çalışmalarının üzerinden çok zaman geçmemişti ki   gençler akın akın çalışmaya koyulmuşlardı. Lübnan'daki tek islami çalışma bunlarla sınırlı değildi. Bunlardan en önemlisi Muhammed Özer El Dauk'un kurduğu İbadurrahman Cemaatiydi. Bu cemaatin en temel görüşü bütün arapları İslam sancağı altında toplamaktı. Bu görüş Lübnan'da büyük kabul görünce binlerce Müslüman genç cemaate katıldı. İslami çalışmalara ara vermeden devam eden Fethi Yeken, İbadurrahman Cemaatiyle yaptığı görüşmelerden sonra cemaate katıldı ve Trablus'ta bu cemaatin bir şubesini açtı. Böylece birçok farklı kesimle de temas fırsatı bulacaktı.

Bu hareketli yılların ardından Fethi Yeken 1962 yılında Lübnan'ın İhvanı Müslimin kolu olan Cemaati İslamiyi kurdu. Uzun süre başkanlığını yaptı. Yeken böylesi bir yapılanmanın uzun zaman alacağını düşünmektedir. Ona göre hareketin nüvesini davet ve terbiye oluşturmalıdır. Eğer hareket dava ve terbiye üzerine değil de, siyasi oyunlar üzerine bina edilirse her an için hareket çökebilir demektir. Lider Yeken öncelikle fertlerin iyi bir eğitimden geçmelerini zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle O'nun diğer gruplara çağrısıysa "Meyveyi olgunlaşmadan koparmayın." yani hareketinizi akide ve düşünce olgunluğuna ulaştırmadan eylemsel faaliyetlere yöneltmeyin.

İslami faaliyet ve eğitimle dolu, kendisini davaya adamış bir insan olarak Fethi Yeken yaşadığı dönemden bu zamana iz bırakmış bir isimdir. Yeken geçirdiği çeşitli rahatsızlıkların ardından 2009 yılında yattığı hastanede hayatını kaybetmiştir.

Diğer Makaleleri