İhtisas Kurumları
HAREKET SPOR KLÜBÜ

HAREKET SPOR KLÜBÜ

GENÇ HAREKET SPOR KLÜBÜ

WEB SİTESİNE GİT
Mutlu Aile

Mutlu Aile

Mutlu Aile Mutlu Çocuk Eğt. Kül. ve Day. Der.

WEB SİTESİNE GİT
Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

WEB SİTESİNE GİT
GİV

GİV

Girişimci İş Adamları Vakfı

WEB SİTESİNE GİT
İnsan Vakfı

İnsan Vakfı

İnsan Eğitimi Kültür ve Yardımlaşma Vakfı

WEB SİTESİNE GİT

Kadir geceniz mübarek olsun.

18-05-2020

Kadir Gecesini Nasıl Arayalım?

Kadir geceniz mübarek olsun.
Ramazan ayının son günlerine girerken kadir gecesini aramak, onu kutsiyetine uygun bir şekilde geçirmek biz Müslümanlar için büyük önem arz ediyor. 
 
Kadir gecesi rabbimizin müjdelediği bin aydan daha değerli bir gece. Yüce rabbimiz Kadir suresinde “Muhakkak ki Biz, O'nu (Kur'ân'ı) Kadir Gecesi'nde Biz indirdik. Ve Kadir Gece'sinin ne olduğunu sana bildiren nedir? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve ruh, onda (o gecede) Rab'lerinin izniyle her bir emir için inerler. O (gece), fecrin doğuşuna kadar selâmdır (selâmettir)” buyurmaktadır.
 
Kadir gecesinin hangi gece olduğu açık bir şekilde belirtilmemiştir. Ramazan ayı içindeki gecelerden biri olan bu geceyi peygamber efendimiz, ramazanın son on günündeki gecelerde aramamız gerektiğini söylüyor. 
 
Hz. Aişe (r.a) anlatıyor: “Resûlullah (s.a.v) vefat edinceye kadar Ramazan’ın son on gününde itikâfa girer ve derdi ki: Kadir gecesini Ramazan’ın son on gününde arayın” (Müslim)

Yine Hz. Aişe (r.a) anlatıyor: "Ey Allah'ın Rasülü, şayet Kadir gecesine tevafuk edersem nasıl dua edeyim? dedim. (O) şu duayı okumamı söyledi: "Allahım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet" (Tirmizi)

 
Kadir gecesinin hangi gece olduğunun açık olarak belirtilmemesinin hikmetini anlamak istersek rabbimizin bin aydan daha hayırlı bir geceyi araştırarak bulmamızı murat ettiğini görürüz. Allah (c.c) bizzat kullarının özgür iradeleri ile bu geceyi arayarak idrak etmelerini istiyor.
 
Günümüzde insan ömrünün yaklaşık 80 yıl olduğu düşünülürse kadir gecesinin bir insanın ömrüne bedel olduğu görülür. Bu geceyi gereği gibi idrak eden bir kişi bir ömür boyu ibadet etmiş gibi oluyor. Elbette böyle değerli bir gece aranarak idrak edilebilir.
 
Müslümanların kadir gecesinin Ramazanın 27’ci gecesi olduğu yönündeki hüsnü niyetine rağmen kesin olarak kadir gecesi bu gecedir diyerek bu gece dışındaki geceleri değerlendirmemek doğru bir davranış olmayacaktır.
 
Kadir suresinin sonunda,”O (gece), fecrin doğuşuna kadar selâmdır (selâmettir)”  İfadesinden, kadir gecesinin şafak sökmesine kadar devam ettiği, bu saatlere kadar zikir ve taatle meşgul olmak gerektiği anlaşılıyor. Ayette gecenin bu şekilde uyumadan geçirilmesi halinde özel hediye ve ikramlara kavuşulacağının işareti verilmektedir.
 
Bu sebeple inşallah bu haftayı değerli bir hazineyi arar gibi geçirelim. Geceleri özellikle zikirle ve mağfiret dilemekle geçirelim. Hacet namazı kılarak rabbimize yönelim. Rabbimizden tüm dünyadaki Müslüman kullarına sağlık, afiyet, huzur vermesini dileyelim. Korona virüsüyle pençeleşen insanlığa ŞAFİ ismiyle tecelli ederek şifalar halk etmesini niyaz edelim. Zulüm altındaki Müslümanların kurtuluşu için dua edelim. Rabbimizden Müslümanlara yeryüzünde izzet vermesini isteyelim. 
 
Kadir gecesini hakkiyle idrak edip hediye ve  ikramlara nail olabilme duasıyla...

Kadir geceniz mübarek olsun.
 

Diğer Haberler