İhtisas Kurumları
HAREKET SPOR KLÜBÜ

HAREKET SPOR KLÜBÜ

GENÇ HAREKET SPOR KLÜBÜ

WEB SİTESİNE GİT
Mutlu Aile

Mutlu Aile

Mutlu Aile Mutlu Çocuk Eğt. Kül. ve Day. Der.

WEB SİTESİNE GİT
Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

WEB SİTESİNE GİT
GİV

GİV

Girişimci İş Adamları Vakfı

WEB SİTESİNE GİT
İnsan Vakfı

İnsan Vakfı

İnsan Eğitimi Kültür ve Yardımlaşma Vakfı

WEB SİTESİNE GİT

İnsan ve Medeniyet Hareketi’nde Ramazan Heyecanı

30-04-2022

İnsan ve Medeniyet Hareketi’nde Ramazan Heyecanı

Sabır, ibadet, rahmet, mağfiret ve bereket ayı olan Ramazan, her sene olduğu gibi bu sene de ülkemizde ve tüm Müslüman âleminde büyük bir coşku ve heyecanla karşılandı. İnsan ve Medeniyet Hareketi’nin tüm kurumlarında Ramazan’a özel dersler, mukabeleler, sohbetler, iftar ve sahur cemiyetleri yapıldı.

Bizleri bu vesilelerle bir araya getirip rahmetiyle kuşatan, Kur’ân-ı Kerîm’de adı geçen ve değerine vurgu yapılan yegâne ay Ramazan Ayı’dır. Orucun farz kılındığını bildiren âyetlerin hemen ardından Ramazan’ın insanlara doğru yolu gösteren ve hakkı bâtıldan ayıran Kur’an’ın indirildiği ay olduğu belirtilir ve bu aya ulaşanların oruç tutması emredilir (el-Bakara 2/185).

Resûl-i Ekrem (sav), “mübarek bir ay” olarak nitelendirdiği Ramazan Ayı girdiğinde cennet kapılarının açılıp cehennem kapılarının kapandığını ve şeytanların bağlandığını (Buhârî, “Ṣavm”, 5; Müslim, “Ṣıyâm”, 1, 2), inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutan kişinin geçmiş günahlarının bağışlanacağını (Buhârî, “Ṣavm”, 6; Müslim, “Müsâfirîn”, 175) haber vermektedir.

İhya etmekte olduğumuz mübarek Ramazan iklimiyle ilgili rivayetlere baktığımızda Resûlullah’ın (sav) mânevî yaşantısında fark edilecek derecede bir değişiklik meydana geldiğini, bu ayda Cebrâil ile buluşup karşılıklı Kur’an okuduklarını, özellikle bu günlerde onun cömertliğinin doruk noktasına ulaştığını (Buhârî, “Ṣavm”, 7; Müslim, “Feżâʾil”, 50) görüyoruz. Ramazan Ayı’nın son on günü girdiğinde onun (sav), geceleri ihya edip ev halkını uyandırdığını ve kendisini tamamen ibadete hasrederek eşleriyle ilişkisini kestiği (Buhârî, “Leyletü’l-Ḳadr”, 5; Müslim, “İʿtikâf”, 7, 8) bildirilmektedir.

Ramazan her hâliyle rahmet ve berekettir. Gönüllerimize ferahlık veren, hânelerimize bereket getiren, gece hayatımızı gündüze çeviren Ramazan Ayı ile bütün mü’min gönüller bayram yeri oldu.

Rabbimizden Cennet kapılarının açılıp, Cehennem kapılarının kapatıldığı, şeytanların zincire vurulduğu, “evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da Cehennem azabından kurtuluş” olan Ramazan Ayı’nı hakkıyla anlayıp idrâk eden, bu mübarek ayı ihyâ ederek bağışlanmış şekilde bu aydan çıkan kullardan olmamızı niyaz ederiz.

Âmîn.

 

Diğer Haberler