İhtisas Kurumları
HAREKET SPOR KLÜBÜ

HAREKET SPOR KLÜBÜ

GENÇ HAREKET SPOR KLÜBÜ

WEB SİTESİNE GİT
Mutlu Aile

Mutlu Aile

Mutlu Aile Mutlu Çocuk Eğt. Kül. ve Day. Der.

WEB SİTESİNE GİT
Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

WEB SİTESİNE GİT
GİV

GİV

Girişimci İş Adamları Vakfı

WEB SİTESİNE GİT
İnsan Vakfı

İnsan Vakfı

İnsan Eğitimi Kültür ve Yardımlaşma Vakfı

WEB SİTESİNE GİT

Geçmiş Olsun Hatay

11-10-2020

ORFAMDER, Hatay'da çıkan orman yangınlarıyla ilgili açıklamada bulundu.

Geçmiş Olsun Hatay

Geçmiş Olsun Hatay


Her Zaman Olduğu Gibi Ormancılarımız Hatay Yangınında Cansiperane Bir Mücadele Vermektedir.
 
Hatay ili İskenderun ile Belen ilçesi sınırında, İssume Mahallesinde yerleşim yerlerine yakın noktada 09.10.2020 Cuma günü sabah saatlerinde orman yangını meydana gelmiştir. Öğle saatlerinde de ilk çıkan orman yangının 1.5 km güneybatısında Müftüler Köyü mevkiinde ormanlık alanda yeni bir orman yangını başlamıştır. Yangın başlangıç saatlerinden itibaren 60 km/saat hızla esen rüzgâr ve %20 civarı düşük neminde etkisiyle tüm müdahalelere rağmen yangın hızla yayılmış, yerleşim yerlerine ulaşmamıştır. Şiddetli rüzgar ve türbülanstan dolayı hava araçlarıyla yangına müdahale yeterli seviyede olamamaktadır. Yangın Müftüler, Nergizlik ve Karahüseyinli Köyleri arasındaki alanda etkisini devam ettirmektedir.
 
Her orman yangınında olduğu gibi sadece ağaçlar değil, kuşlar ve hayvanlarda yanmakta, yangının geçtiği yerlerde korkunç manzaralar içimizi acıtmaktadır. Adli merciler tarafından ortaya koyulacak olan yangının sebebi; medyaya yansıdığı gibi kasıtlı olarak orman yakma ise, ormanları yakanlar unutmamalıdır ki, bu toprakların bütünlüğü için her karışı şehit kanları ile sulanmış olup, ormancılık teşkilatı orman yangınlarında ormanları korumak için 117 şehit vermiştir. Ülkemiz ormancıları vatan savunması ile eş değer gördükleri ormanlarımızı yangınlara karşı koruma, erken müdahale ve yanan orman alanlarının tekrar rehabilite edilerek orman haline dönüşmesinde cansiperane çalışmaktadır.
 
Bir gerçek var ki; küresel ısınma ile birlikte dünyada orman yangınları büyük afetler şeklinde görülmeye başlanmıştır. Son yıllarda hatırlayacağımız orman yangınlarının başında dünyanın akciğerleri olarak tabir edilen 2019 yılında Brezilya’da sosyolojik nedenlerden dolayı çok sayıda ortaya çıkan yangınlardır. Brezilya Uzay Araştırma Enstitüsü (INPE) verilerine göre Amazonlar'da 2019 yılı içerisinde 72 bin 843 orman yangını çıkmıştır. Bu yangınlar ile tarım ve hayvancılık için alanlar açılmıştır. Bu yangınlar sebebiyle 200.000 hektar büyüklüğünde orman yok olmuştur. Yine 2019 yılında Avusturalya da çıkan ve aylarca süren orman yangınında sadece insanlar ve ağaçlar ölmemiş olup, 1 milyarı aşkın hayvan ölmüştür.
 
Ülkemizin yer aldığı Akdeniz havzası yüzyıllar boyu ve günümüzde dünyanın insan faaliyetlerinin en yoğun olduğu yer olmuştur. Bu yüzden bu havzada ormanlar üzerinde her zaman risk en üst düzeydedir. Akdeniz havzasında batı havzada halepçamı, ülkemizin de bulunduğu doğu havzada kızılçam hakim ağaç türüdür. Bu türler kurak alanlara adapte olmuş olup, yangından sonra sürekliliğini garanti altına alacak kozalaklar ve kozalaklarında yangın sırasında korunan tohumlara sahiptir. Küresel iklim değişikliği, hızlı şehirleşmeye karşılık, insanların doğaya yakın olma çabası, doğaya yakın alanlarda yaşamak isteğinin artması ile birlikte orman alanlarında yangın riski giderek artmaktadır.
 
Meteorolojik şartlar, bitki örtüsü, sarp ve engebeli arazi yapısı ve en önemlisi insan faktörü yangınları kaçınılmaz hale getirmiştir. İhmal ve dikkatsizlik sonucunda meydana gelen yangınların yanında tarla açmak, hayvan otlatmak, kömür yapmak vb. nedenlerle de ormanlar kasten yakılmıştır. Birinci Dünya Savaşı döneminde düşman unsurları veya firari askerler tarafından orman yangınlarına sebebiyet verilmiştir. Yani bugün olduğu gibi geçmişte de orman yangınlarında insan faktörü ön plandadır.
 
Orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları orman teşkilatının her zaman ilk önceliği olmuştur. Ülke ormanlarının yangınlardan korunması adeta bir vatan savunması olarak görülmekte, vatan toprağının en önemli doğal değerleri olan ormanların yangınlardan etkilenmemesi için her türlü tedbir alınmış ve gerekli yatırımlar yapılmıştır. Orman yangınları insan gücü ile söndürülürken 1986 yılından itibaren helikopter, 1995 yılından itibaren amfibik uçaklar da kullanılmaya başlanmıştır.
 
Ülkemizde yıllık orman yangını ortalamamız 2300-2400 adet civarı olup, yıllık olarak iklim özelliklerine göre yanan alan büyüklüğü farklılık gösterebilmektedir. Ancak, konumuna ve turizm alanlarına yakınlığına göre sadece bu yangınların birkaç tanesinden haberimiz olmaktadır. Ülkemiz tarihinde 1937 yılından günümüze orman yangını adet ve alanları ile ilgili kayıtlarımız tutulmaktadır. Avrupa’da orman yangınlarını takip eden “European Forest Fire Information System” (EFFIS)’a Türkiye’de üye olup, anlık verilerini EFFIS ile paylaşmaktadır. EFSI istatistiklerine göre Türkiye son 10’da orman yangınları konusunda en başarılı ülkedir. Akdeniz ülkelerinde yıllık ortalama yanan orman alanının ülkelerin toplam orman varlığına kıyasladığımızda; ülkemize göre Portekiz’de 94 kat, İspanya’da 12 kat, İtalya’da 19 kat, Yunanistan’da 13 kat daha fazla orman alanı yanmaktadır.
 
Ülkemiz ormancıları orman yangınlarının önlenmesi, söndürülmesi ve yanan orman alanlarının yeniden orman haline dönüştürülmesinde olağan üstü bir çaba sarf ettiğini aşikardır. Yanan orman alanların başka bir amaçla kullanılmaması Anayasamızın 169. Maddesi ile güvence altına alınmıştır. Bugüne kadar yanan hiçbir alan başka bir amaç için kullanılmamış ve bundan sonrada kullanılması mümkün değildir.
 
Son olarak, Orman Fakülteliler Derneği olarak ülkemizin orman yangınları ile mücadelesinde her zaman ormancılık teşkilatımızın yanında olduğumuzu belirterek, bu tür acıların bir daha yaşanmamasının temenni ediyor, ormanları yakan canileri lanetliyoruz.
ORFAMDER YÖNETİM KURULU
 

Diğer Haberler