İhtisas Kurumları
HAREKET SPOR KLÜBÜ

HAREKET SPOR KLÜBÜ

GENÇ HAREKET SPOR KLÜBÜ

WEB SİTESİNE GİT
Mutlu Aile

Mutlu Aile

Mutlu Aile Mutlu Çocuk Eğt. Kül. ve Day. Der.

WEB SİTESİNE GİT
Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

WEB SİTESİNE GİT
GİV

GİV

Girişimci İş Adamları Vakfı

WEB SİTESİNE GİT
İnsan Vakfı

İnsan Vakfı

İnsan Eğitimi Kültür ve Yardımlaşma Vakfı

WEB SİTESİNE GİT

Eğitime Adanmış Hayatlar Programı Yapıldı

18-01-2020

Eğitime Adanmış Hayatlar Programında

Prof. Uğur DERMAN Konuştu.

Eğitime Adanmış Hayatlar Programı Yapıldı

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği tarafından düzenlenen Eğitime Adanmış Hayatlar Programına Prof. Uğur DERMAN konuk oldu. 



16 Ocak Cumartesi günü İMH Genel Merkezi Bahariye Mevlevihanesinde düzenlenen programın açılış konuşmasını Eğitimci Hasan UYAR yaptı. Mehmet Arif VURAL Hocanın okuduğu Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından söyleşi için Enderun Özgün Eğitimciler Derneği Başkanı Zekeriya ARSLANTÜRK ve Prof. Uğur DERMAN kürsüye davet edildi.



Programda ilk olarak söz alan Zekeriya ARSLANTÜRK, Uğur DERMAN Hocaya programa katılımlarından dolayı teşekkür ettikten sonra kendisinin yetişmesinde iz bırakan eğitimcilerden bahsetmesini rica etti. 



85 yaşıyla Türkiye'nin yakın tarihine şahitlik eden Prof. Uğur DERMAN, anlatılması bir oturumluk programa sığmayacak kadar dolu olan hayat tecrübelerinden önemli anektotlar aktardı. Merhum Fethi GEMUHLUOĞLU ile dostluklarından, Prof. Dr. Celaleddin ÖKTEN hocaya kadar o dönemki İstanbul beyefendilerinin ahlak ve kişiliklerinden bahsetti.



Prof. Uğur DERMAN, Haydarpaşa Lisesinde kendilerine muallimlik eden iki isimden bahsetti. Mahir İZ ve Nihal ATSIZ hocaların derslerine girdiğini anlatan Prof. Uğur DERMAN, Mahir İZ hocanın edebiyatçı kimliğinden etkilendiğini ifade ederek kendisiyle Mahir İZ Hoca arasında yakınlık oluştuğunu söyledi. Liseyi bitirdikten sonra Mahir İZ Hocanın kendisini yanına çağırarak, "Mezun olup gidiyorsun rabıtamızı koparmayalım. Ev adresimi sana vereyim" dediğini belirtti. Liseden sonra Mahir İZ hocadan Arapça alfabe öğrendiğini ifade eden Prof. Uğur DERMAN, Mahir İZ hocanın kendisinin hayatında büyük bir İZ baraktığını söyledi.  



Mahir İZ Hocanın Mehmet Akif ERSOY'la olan irtibatından bahseden Prof. Uğur DERMAN, Mehmet Akif ERSOY'un Ankara'dan İstanbul'a döndükten sonra o zamanki yönetim tarafından rahatsız edildiğini, peşine sivil polisler takıldığını belirtti. Mehmet Akif ERSOY'un Mısır'a gitmek zorunda kaldığını anlatan Uğur DERMAN, Mısır'dan Mahir İZ ile sürekli mektuplaştıklarını söyledi. Mahir İZ hocanın bu mektupları vefatından sonra kendisinde kalması için vasiyet ettiğini belirten Uğur DERMAN, bu mektupları daha sonra haşiyeler ekleyerek yayınladığını ifade etti.



1966 yılında tanıştığı Fethi GEMUHLUOĞLU'nu anlatan Prof. Uğur DERMAN, Fethi GEMUHLUOĞLU'nun hezerfen bir kişiliğe sahip olduğunu belirtti. Bir çok alanda bilgi ve birikimi bulunduğunu söylerken aynı zamanda onun bir söz üstadı olduğunu ifade etti. Kendisine, neden yazı yazmadığını sorduğunda "Biz okumaya memur edilmişiz, yazmaya değil" diye cevap verdiğini anlattı.



Necip Fazıl KISAKÜREK'in coşkulu bir kişi olduğunu, bir şeye muhalefet ettiği zaman keskin bir tarz gösterdiğini belirten Uğur DERMAN, Necip FAZIL'ın Muhammed HAMİDULLAH'a Baidullah yani "Allah'a uzak" dediğini söyledi. Necip Fazıl'ın bu sözü karşısında Fethu GEMUHLUOĞLU'nun Necip Fazıl'a hitaben "Üstad, sen küfrü imhaya memursun, İslamı ihyaya değil" dediğini ifade etti.



Programın sonunda Prof. Dr. Süheyl ÜNVER ile olan dostluklarından söz eden Uğur DERMAN, Türkçenin korunması için yapılması gerekenlerden bahsetti. İstanbul'un bir zerafet şehri olduğunu belirterek İstanbul beyefendilerinin unutulmaya yüz tutmuş ahlak ve seciyelerinden örnekler verdi.  



Dinleyici sorularına samimi cevaplar veren Prof. Uğur DERMAN'a hediye takdim edilmesiyle program sona erdi.

 





Diğer Haberler