İhtisas Kurumları
HAREKET SPOR KLÜBÜ

HAREKET SPOR KLÜBÜ

GENÇ HAREKET SPOR KLÜBÜ

WEB SİTESİNE GİT
Mutlu Aile

Mutlu Aile

Mutlu Aile Mutlu Çocuk Eğt. Kül. ve Day. Der.

WEB SİTESİNE GİT
Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

WEB SİTESİNE GİT
GİV

GİV

Girişimci İş Adamları Vakfı

WEB SİTESİNE GİT
İnsan Vakfı

İnsan Vakfı

İnsan Eğitimi Kültür ve Yardımlaşma Vakfı

WEB SİTESİNE GİT

Corona Virüsü Bize Ne Anlatır.

19-03-2020

Mikrometreyle bile ölçülemeyen bir virüs insanlığı tehdit ediyor.

Corona Virüsü Bize Ne Anlatır.

Çin’de ortaya çıkan Corona virüsü kısa sürede tüm dünyaya yayılarak küresel bir soruna dönüştü. Bulaşıcı, ölümcül ve henüz bilinen bir tedavisinin olmayışı virüsü korkutucu hale getiriyor. Çin’de virüsün görüldüğü milyonluk şehirlerde karantina ilan edilerek insanların sokağa çıkmaları yasaklandı. Teşhis ve tedavi sürecinde insanların cüzzamlı muamelesi görmesi ve kimi zaman ölüme terk edilmeleri hazin manzaralar oluşturdu.

Virüsün yıkıcılığı Çin’de inişe geçerken Avrupa ülkelerinde virüsün yayılma hızı artarak devam ediyor. Özellikle yaşlı nüfus oranının yüksek olduğu İtalya’da sağlık sistemi çöktü ve hastaneler hasta kabul edemez hale geldi. İtalya oransal olarak virüsten en çok insanın hayatını kaybettiği ülke olarak kayıtlara geçti.

İlk zamanlarda virüsün ciddiye alınmadığı Avrupa ülkeleri şu an amansız bir mücadele veriyor ve her ülke kendi başının çaresine bakmaya çalışıyor. Dünya üzerinde kurulan en önemli siyasal ittifaklardan biri olan Avrupa Birliği Corona virüsü nedeniyle resmen çatırdıyor. İtalya’nın yardım çağrılarına kulaklarını tıkayan diğer AB ülkeleri transit geçiş uygulaması schengeni kaldırarak virüsün yayılma hızını azaltmaya çalışıyor.

Corona virüsüyle birçok ekonomik ve sosyolojik gerçeklik test edilmiş oldu. İnsanların virüs nedeniyle evlerine hapsolmaları, üretim süreçlerinin durması dünya ekonomisini klasik argümanlar dışında başka yöntemlerle sürdürülebilirlik testine tabi tuttu. İnsanlar evlerinde kalıp daha az araç kullanıldığından şehirlerde solunan hava kalitesi arttı. Uzaydan çekilen resimlerde dünya genelinde sera etkisinin azaldığı görüldü. Venedik’te su kendi kendini temizlediği için içindeki balık sayısında artma oldu. Francis Bacon’un doğaya hâkim olma felsefesinden mülhem emperyalist zihniyet dünyayı rahat bıraksa yeryüzü daha yaşanılabilir bir yer olacak.  

Virüsün biyolojik silah veya dijital çağa geçiş denemesi olduğu gibi komplo teorilerini bir kenara bırakacak olursak Corona virüsü bize gerçek hâkimiyetin kimde olduğunu hatırlatıyor. Kendini yeryüzünün yegâne hâkimi gören insanoğlunun ne kadar zavallı olduğunu anlatıyor. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin bir virüs çıkıyor insanoğlunun hükümranlığını yerle bir ederek ona zavallılığını hatırlatıyor. Mikrometreyle bile ölçülemeyen bir virüs insanlığı tehdit ediyor.

Bir zamanlar yeryüzünde ilahlık taslayan Nemrut’un saltanatına küçücük bir sineğin son vermesi gibi günümüz dünyasında ilahlık taslayan insanoğlu bir virüsün pençesine düşebiliyor. Basiretle bakan bir göz için Corona virüsü, yegâne hükümranlığın ve mutlak gücün ancak âlemlerin rabbine ait olduğunu gösteriyor.

Ülkemize virüsün geç gelişini bir avantaj olarak görebiliriz. Daha önceden virüsle mücadele konusunda elde edilen deneyimler bizim alacağımız tedbirler için yol haritası olacaktır. Sağlık bakanlığı ve ilgili kurumların almış olduğu önlemler virüsün yayılma riskini azaltarak kontrol altında tutulmasına yol açacaktır.

Virüsten korunmak için temel temizlik kurallarına dikkat etmek ve yayılmasını önlemek için kalabalık ortamlardan uzak durmak en temel sorumluluğumuzdur. Resmi kurumlar tarafından yapılan uyarılara ve alınan kararlara uymamız gerekiyor. Okulların tatil edilmesi, camilerde toplu olarak ibadet edilmemesi, STK'larda genele açık program yapılmaması, kafe tarzı mekanlarda bir araya gelinmemesi salgınının yayılmaması için alınan tedbirlerdir. Sorumluluk sahibi her Müslüman bu tedbirlere uymalıdır.

Corona virüsüyle mücadele sağlık çalışanları açısından ciddi bir özveri gerektiriyor. Milletimizin sağlığı için gecesini gündüzüne katan sağlık personeli her türlü teşekkürü hak ediyor. Onların işlerini kolaylaştırmak için gerekmedikçe hastanelere gitmemek, tavsiye edilen tedbirlere harfiyen uymak gerekiyor. Bizim bilinçli davranışlarımız ve sağlık çalışanlarının gayretleriyle bu sürecin üstesinden geleceğiz.

Kemal ÖZDEN
İnsan ve Medeniyet Hareketi YİK Başkanı

Diğer Haberler