İhtisas Kurumları
HAREKET SPOR KLÜBÜ

HAREKET SPOR KLÜBÜ

GENÇ HAREKET SPOR KLÜBÜ

WEB SİTESİNE GİT
Mutlu Aile

Mutlu Aile

Mutlu Aile Mutlu Çocuk Eğt. Kül. ve Day. Der.

WEB SİTESİNE GİT
Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

WEB SİTESİNE GİT
GİV

GİV

Girişimci İş Adamları Vakfı

WEB SİTESİNE GİT
İnsan Vakfı

İnsan Vakfı

İnsan Eğitimi Kültür ve Yardımlaşma Vakfı

WEB SİTESİNE GİT

Celaleddin Ökten Hocayı Rahmetle Yad Ediyoruz.

21-11-2019

Vefatının sene-i devriyesinde Celaleddin Ökten hocayı rahmetle anıyoruz.

Celaleddin Ökten Hocayı Rahmetle Yad Ediyoruz.

Trabzon'da 1882 yılında dünyaya gelen Celaleddin Ökten, babasını ve annesini küçük yaşta kaybetmesinin ardından babaannesi tarafından büyütüldü. Darülfünun Edebiyat Şubesinden 1911'de mezun olan Celaleddin Ökten, bunun ardından İstanbul'da öğretmen olarak görev yapmaya başladı. İlmi bilgisi ve olgun kişiliği sayesinde kısa zamanda “Celal Hoca” unvanıyla anılmaya başlanan Celaleddin Ökten, kentin çeşitli okullarında edebiyat, felsefe ve mantık dersleri verdi.

Ömrü boyunca imam hatip okullarının açılması ve yaygınlaşması için mücadele eden Celaleddin Ökten, bu okullarda hocalık ve idarecilik görevleri yürüttü. 1949'da Maarif Vekaletince İstanbul'da açılan imam hatip kursuna müdür ve öğretmen olarak atanan Celaleddin Ökten, bu kursların yeterli olmayacağını belirtti ve söz konusu eğitimin, orta dereceli okullar açılarak verilmesini istedi.

Bu amaçla da dönemin Maarif Bakanı Tevfik İleri başta olmak üzere pek çok kişiyle görüşmeler yapan Celaleddin Ökten, söz konusu okulların ders müfredatı üzerinde de çalıştı.

Bu kapsamda “Celal Hoca” unvanıyla anılan Ökten de eğitim ve öğretim hayatına başlayan ilk imam hatip okulu olma özelliği taşıyan İstanbul İmam Hatip Okulu'na kurucu müdür olarak atandı. Okula atanmasının ardından kimi zaman elinde süpürgeyle temizlik, kimi zaman tamirat yapan Celaleddin Ökten, çoğu zaman da tahta karşısına geçip öğrencilerine ders anlattı.

Arapça, Farsça ve Fransızcayı iyi derecede bilmesinin yanı sıra İslami ilimlerle beraber Batı bilim ve düşüncesine de hakim olan Celaleddin Ökten, resmi derslerinin yanında Beyazıt'taki Soğanağa Camisinde de 6 yıl süreyle cumartesi günleri, İmam Gazali'nin “İhya-u Ulumid-din” adlı kitabını okuttu.
Arap edebiyatını çok iyi bilen ve güçlü bir hafızaya sahip de olan Celaleddin Ökten, 21 Kasım 1961'de vefat etti.
 


 

Diğer Haberler