İhtisas Kurumları
HAREKET SPOR KLÜBÜ

HAREKET SPOR KLÜBÜ

GENÇ HAREKET SPOR KLÜBÜ

WEB SİTESİNE GİT
Mutlu Aile

Mutlu Aile

Mutlu Aile Mutlu Çocuk Eğt. Kül. ve Day. Der.

WEB SİTESİNE GİT
Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

WEB SİTESİNE GİT
GİV

GİV

Girişimci İş Adamları Vakfı

WEB SİTESİNE GİT
İnsan Vakfı

İnsan Vakfı

İnsan Eğitimi Kültür ve Yardımlaşma Vakfı

WEB SİTESİNE GİT

Taha KILINÇ ile İlim ve Hikmet

01-02-2022

Taha KILINÇ ile İlim ve Hikmet

Genç Hareket İstanbul’un Taha KILINÇ ile gerçekleştirdiği İlim ve Hikmet konulu program 31 Ocak 2022’de İnsan ve Medeniyet Hareketi genel merkezi Bahariye Mevlevihanesi’nde yapıldı.

Taha KILINÇ, hikmet’in hayatlarımızda olması gerektiği yeri tarif etmek için Peygamber Efendimiz (sav)’in mübarek hayatına Âl-i İmran Sûresi 164. Ayet-i kerime ile atıf yaparak başladı.

“Andolsun ki içlerinden, kendilerine Allah’ın âyetlerini okuyan, onları arındıran, onlara kitap ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle Allah, müminlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Hâlbuki daha önce onlar, apaçık bir sapkınlık içinde bulunuyorlardı.” Bu âyet-i kerîme ile hikmetin hayatımızda çok merkezî konumda bir kavram olduğunu görüyoruz.

Lokman Sûresinde Hazreti Lokman ile ilgili kıssanın anlatıldığı ilgili âyet-i kerîmeler okunarak hikmetin ne olduğu biraz daha açıklanmaya çalışıldı.

Andolsun ki vaktiyle Lokmân’a şu hikmeti vermiştik: “Allah’a şükret, O’na şükreden kendi iyiliği için şükretmiş olur; nankörlük eden de bilmelidir ki Allah’ın hiçbir şeye ihtiyacı yoktur, O her türlü övgüye lâyıktır.” Lokman Sûresi 12. Âyet-i kerîme. Buradan hikmetin verilmesine: Bir insanın nerede ne yapacağı bilmesi, ne ölçüyle yapacağını, neyi nerede yapacağını, nasıl yapacağını bilmesi ancak Allah’a şükretmesiyle mümkün, tersi de böyledir diyebiliriz. Hikmetli davranmak, insanın Allah tarafından oluşturulmuş kullanım kılavuzunda vardır.

“Hikmet, her şeyin yerli yerine konulmasıdır.”

Şükür: Allah’ın verdiği nimete o nimetin kendi cinsinden teşekkür etmek için çalışmaktır. İlmin şükrü paylaşmaktır, bedenin şükrü ibadettir, malın şükrü paylaşmaktır, tecrübenin şükrü onu aktarmaktır. Bu sebeple şükür, hikmetle ilişkili bir kavramdır.

Bu kıssada ilk olarak hikmetli bir babanın oğluna öğüt verirken nasıl bir üslupla konuşması gerektiğini görüyoruz. Hazreti Lokman’ın öğüt verirken ki hitabının naifliğindeki hikmetten söyleyeceklerinin ancak evladının iyiliği için olduğu çıkarılır. Hikmetli bir bakışın, babanın sözü böyle olmalıdır.

Devamındaki âyetlerde de hikmetli bir zât olan Hazreti Lokman’ın dilinden hikmetin bizi nereye götürmesi gerektiğine işaret edecek hayata dair bazı öğütlere değinerek konuşmasını sonlandırırken soru cevap faslına geçildi. Katılımcılar arasından 11 kişiye hocamızın kitaplarından hediye edildikten sonra İstanbul Teşkilat Başkanı Erol DEMİR’in hediye takdimiyle program sonlandı.

Diğer Haberler