İhtisas Kurumları
HAREKET SPOR KLÜBÜ

HAREKET SPOR KLÜBÜ

GENÇ HAREKET SPOR KLÜBÜ

WEB SİTESİNE GİT
Mutlu Aile

Mutlu Aile

Mutlu Aile Mutlu Çocuk Eğt. Kül. ve Day. Der.

WEB SİTESİNE GİT
Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

WEB SİTESİNE GİT
GİV

GİV

Girişimci İş Adamları Vakfı

WEB SİTESİNE GİT
İnsan Vakfı

İnsan Vakfı

İnsan Eğitimi Kültür ve Yardımlaşma Vakfı

WEB SİTESİNE GİT

İnsicam 21. Sayı Çıktı!

04-11-2022

İnsicam 21. Sayı Çıktı!

Dergiyi okumak için tıklayınız.

Alîm olanın adıyla.

Eğitim-öğretim, insanın kendisi kadar kadim bir meseledir. İnancımıza göre bilginin kaynağı, vahydir. İlk öğretmen de, ilk peygamberdir. İlk bilgi materyali de, ilâhî kitaptır. Eğitim-öğretim işi, temelde dinî bir olgudur. Son bir iki yüzyıldır ilim, bilim din dışı bir nitelik kazanmış gibi gözükse de bu, arızî bir durumdur; aslî hüviyetine, temel ve genetik özelliklerine bir gün mutlaka dönecektir.

Modern hayat, büyük ve güçlü kurumların egemen olduğu bir hayattır. Bu kurumların başında da üniversiteler gelmektedir. Devlet mekanizmasını ayakta tutan bütün kurumlar ve bu kurumlarda çalışanlar, üniversitelerin tezgâhından geçerek vücut bulmaktadır. Üniversiteler, modern birçok kurum gibi fetiş haline gelmiştir: onlar sorgulanamazlar, eleştirilemezler, dokunulamazlar. Üniversiteler, bugün bir mabede dönüşmüş vaziyettedir. Buralar, modern bilimin tapınaklarıdır.

Eğitim, bütün tür ve müesseseleriyle, bu topraklarda her zaman gündemin ilk sıralarında yer alan bir konudur. 6 Kasım 1981 tarihinde kurulan ve yüksek eğitimin ana omurgasını oluşturan YÖK (Yükseköğretim Kurumu), kurulduğu günden beri, tartışmaların merkezindedir. Kasım sayımızın dosya konusunu, Üniversiteler olarak belirledik. 41 yıl öncesinin şartlarında kurulan YÖK, bugün bu devasa yapıyı yönetememektedir. Konuya vâkıf olan, meseleyi bilenlerin katkılarıyla mevzuyu irdelemeye çalıştık. Bu konuda ne söylense, azdır.

Geçen yıl 16 Kasım’da ahirete irtihal eden büyük dava adamı Sezai Karakoç’u da andık. Kendisine bir kez daha Allah’tan rahmet niyaz ediyoruz.

Her sayımızda olduğu gibi değişik alanlardaki yazılarımız da sizleri beklemektedir.

Türkiye ilahiyat akademisinin kurucu ve öncü isimlerinden tefsir hocamız Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu, geçtiğimiz ayın 25’inde, 93 yaşında vefat etti. Yıllarca Kur’an-ı Kerim’i ders vererek, konuşarak, yazarak anlatan merhum hocamıza Rabbimizden gani gani rahmet eylemesini diliyoruz.

Aralık sayımızda buluşmak üzere Alîm olanın emanetinde kalınız.

Prof. Dr. Mustafa Özel
Genel Yayın Yönetmeni

Diğer Haberler