İhtisas Kurumları
HAREKET SPOR KLÜBÜ

HAREKET SPOR KLÜBÜ

GENÇ HAREKET SPOR KLÜBÜ

WEB SİTESİNE GİT
Mutlu Aile

Mutlu Aile

Mutlu Aile Mutlu Çocuk Eğt. Kül. ve Day. Der.

WEB SİTESİNE GİT
Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

Enderun Özgün Eğitimciler Derneği

WEB SİTESİNE GİT
GİV

GİV

Girişimci İş Adamları Vakfı

WEB SİTESİNE GİT
İnsan Vakfı

İnsan Vakfı

İnsan Eğitimi Kültür ve Yardımlaşma Vakfı

WEB SİTESİNE GİT

Kitaptan Hayata Programı Devam Ediyor.

02-11-2019

İMH Ankara bu yılın ilk "Kitaptan Hayata" programını gerçekleştirdi.

Kitaptan Hayata Programı Devam Ediyor.
İMH Ankara "Kitaptan Hayata" programının bu yılki ilk oturumunu Hacıbayram'da bulunan Dernek Merkezinde gerçekleştirdi.
 
İki ayrı grup olarak icra edilen müzakereli kitap tahlili programlarının bu yılki konusu yakın tarih. Yıl boyunca yakın tarih üzerine kitaplar okunarak tahlil edilecek.



Birinci okuma grubunda ilk olarak Tarık Zafer TUNAYA'ya ait  "Türkiye'nin Siyasi Hayatında Batılılaşma Hareketleri" isimli kitap tahlil edildi. Konuyu fikirler, olaylar ve müesseseler üzerinden inceleyen yazar lale devrinden cumhuriyete  kadar modernleşme ve batılılaşma hareketlerinin ana karakteristik yapısını ve aralarındaki bağı incelemeye çalışmış.

Batılılaşmayı zorunlu bir kader olarak gören Tarık Zafer TUNAYA Cumhuriyet inkılaplarının sertliğini dönemin koşulları içinde meşru görüyor. Laikliğin uygulamadaki yıkıcılığını hisseden yazar buna rağmen Cumhuriyet rejiminin teminatı olarak laikliğin kalması gerektiğinin altını çiziyor. 

Cumhuriyete geçişin birden gerçekleşmediğini söyleyen yazar, Nizamı Cedid'ten Tanzimat'a, Islahat Fermanlarından  Meşrutiyete, Jön Türklerden İttihat ve Terakkiye kadar çok sayıda batılılaşma hareketinin sonucu olarak 1923 yılına gelindiğini ifade ediyor. Önceki batılılaşma girişimlerinde her zaman ikircikli bir bakış açısının olduğunu söyleyen yazar Cumhuriyetle birlikte ülkedeki rejimin yönünün tamamen batıya döndüğünü ifade ediyor. 
 
Tarık Zafer TUNAYA, kitabında 27 Mayıs darbesini meşru gören bir bakış açısı çizerek kendi dünya görüşünün dışındaki kesime tarafgir bir yaklaşım sergiliyor. Kitapta her ne kadar yakın tarih üzerine ayrıntılı anektodlara yer verilse de kitabın taraflı bir tarih anlayışına sahip olduğunu söylemeliyiz. 

 

 
Kitaptan Hayata programının ikinci grubunda ise Kemal H. KARPAT'a ait  "Kısa Türkiye Tarihi 1800-2012"  adlı kitap müzakere edildi. Üç  bölüm ve eklerden oluşan kitabın birinci bölümünde 3. Selim'den Cumhuriyet'in kuruluşuna kadar modernleşme hareketleri ve Osmanlı'nın çöküşü ele alınmış. İkinci bölümde Cumhuriyetin kuruluşu ve çok partili döneme geçiş incelenmiş. Üçüncü bölümde ise gerçek demokrasiye geçiş ve öz kimlik arayışları masaya yatırılmış.
 
Kemal KARPAT, jakoben laikçi yazarlara göre olaylara daha objektif bakıp halkın değerlerini küçümsemeden bir tarih okuması yapmaya çalışmakla beraber uzun yıllar batıda yaşamasının da etkisinden olsa gerek laikliğin kısırlaştırıcı ufkunu tam olarak aşamamış gözüküyor.

Cumhuriyetin şahin kanadının Türkiye'nin sosyo kültürel yapısını yok sayan uygulamalarının yanlışlığına vurgu yapan yazarın tuhaf bir şekilde Mustafa Kemal'i tüm olumsuzluklardan beri tutması da diğer dikkat çeken bir unsur olarak öne çıkıyor. Tam bu noktada Müslüman aydınların tarih konusunda otorite olobilecek nitelikte ilim adamı yetiştirmelerinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.

Diğer Haberler